JÄTKÄNPUISTON lava Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla kokoaa sunnuntaina 16.8.2015 klo 14:00 edustavan kattauksen runoutta markkinakansan nautittavaksi. Runoilijoista esittelyvuorossa ovat Pentti Harjumaa, Risto Nieminen sekä Eero Suvilehto. Harjumaa ja Suvilehto esiintyvät itse oman tuotantonsa tulkkeina. Risto Niemisen runoja tulkitsee näyttelijä Irene Tikka.

Runoilija PENTTI HARJUMAA avaa tilaisuuden. Hänen tuorein julkaisunsa on tänä vuonna ilmestynyt aforismikokoelma Sanat vailla kotia (2015). Harjumaasta ja hänen ajatuksistaan voit lukea lisää kirjallisuusseuran sivujen elokuun pääkirjoituksessa.

EERO SUVILEHTO toimii vapaana kirjailijana pitkän kansainvälisen akateemisen uransa jälkeen. Suvilehto on julkaissut runo- ja aforismikirjoja sekä esseitä ja tutkimusraportteja kielen tutkimuksen alueilta. Hänen "lyyrisaforistista" tuotantoaan, joka heijastaa hänen kansainvälistä kokemusmaailmaansa, on julkaistu ja arvioitu mm. Genesiksessä, Kalevassa, Parnassossa ja monissa antologioissa.

Kuva: Katja Suvilehto

RISTO NIEMINEN (1950-2008) vaikutti runoilijana ja kolumnistina taustanaan kasvatustieteen opinnot ja opettajan ammatti. Nieminen muistetaan mm. rovaniemeläisen nuorisokulttuurin lähihistorian asiantuntijana, joka seurasi jo 1960/1970-lukujen taitteessa herkin korvin angloamerikkalaisen rock-kulttuurin rantautumista Suomeen ja sen seurausilmiöitä Rovaniemellä 1990-luvulle saakka. Nieminen kirjoitti laajalti tunnetun oodin "Rovaniemi, kaupunkini" kotikaupungilleen. Runo on myös sävelletty Esa Tikkalan toimesta ja julkaistu Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla 2010. Se on osaltaan inspiroinut myös taideseppä Risto Immosta hänen veistoksessaan Runo (2015).

IRENE TIKKA tunnetaan räiskyvänä komediennena lukuisista rooleistaan indie-näytelmissä ja kesäteatterin lavalla. Mutta hän on myös syvähenkisten lyyristen pohjavirtojen herkkä tulkki. Tikan yhteistyö paikkakunnan näytelmäkirjailijoiden kanssa on kantanut poikkeuksetta laadukasta hedelmää. Leena Talvensaaren kirjoittama monologi runoilija Aune Mäkisen elämästä "Rakastettu, kaivattu" (2009) Tikan tulkitsemana pysyy unohtumattomana katsojien mielissä. Hänen yhteistyönsä Esko Janhusen kanssa on tänä vuonna noteerattu myös kansallisella tasolla. Heidän näytelmäkiertueensa "Erämaan kutsu" (2014) on saanut huomattavan tuen Suomen Kulttuurirahastolta.

Kuva: Tatu Kantomaa

Tilaisuuden juontaa Erkki Kaila