Lapin Kirjallisuusseura on avoin kaikille kirjallisuuden ystäville. Seuran jäseneksi voi liittyä hallitukselle osoitetulla hakemuksella osoitteessa: c/o Erkki Kaila, Ounasjoentie 5 A 8, 96200 Rovaniemi, sähköposti: lapinkirjallisuusseura@gmail.com tai täyttämällä sähköisen hakemuslomakkeen

Lauantaina 2.12. Torniossa julkistettiin Lapin satumaa -kirjoituskilpailun voittajat. Samassa tilaisuudessa esiteltiin myös Lapin satumaa – Satuja Lapista -teos, jonka on toimittanut kirjailija Tittamari Marttinen.

Kilpailun voitti Päivi Miettinen sadullaan Čáhkalakkiksen aarre.

Valinnassa korostuivat paitsi kaunis kieli ja ehjä tarina myös tuoreus ja tuntuma Lapin kertomusperinteeseen. Toisen sijan jakoivat Suvi Roos sadulla Sisu ja revontuli ja Anna Virtanen sadulla Utu-Maaria ja valkoisen poron laulu. Kolmannelle sijalle ylsi Kaarle Raekallio tekstillään Korton mahti ja löytynyt tyttö.

Lapin Satumaa -kilpailun voittajat. Kuva: Jari Hannuniemi.

Kuvassa vasemmalta Kaarle Raekallio, Anna Virtanen, Suvi Roos ja Päivi Miettinen. Kuva: Jari Hannuniemi

Lapin satumaa -kirjassa on 28 satua, jotka nelihenkinen raati (Virpi Peitso, Pälvi Rantala, Tuula Saraniemi ja Tapani Tavi) ja kirjan toimittaja Tittamari Marttinen valitsivat Lapin satumaa -kirjoituskilpailuun tulleiden satujen ja kertomusten joukosta. Kilpailun järjestivät Lapin Kirjallisuusseura ja Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto. Idean äiti oli Lapin yliopiston vararehtori, professori Kaarina Määttä.

Kilpailun satusaalis oli yhteensä 159 satua ja tarinaa. Kilpailuteksteissä sadun käsite oli ymmärretty ilahduttavankin laajasti. Mukana oli niin perinteisiä satuja, kertomuksia Lapin matkoista kuin huikeita fantasiaseikkailujakin. Myös lappilainen arki näkyi kertomuksissa. Teksteissä näkyivät vanhat uskomukset ja hahmot, mutta mukana oli myös uusia, raikkaita satujen sankareita. Teksteissä näkyykin niin eksoottinen pohjoinen revontulineen ja poroineen kuin arkinen Lappi, jossa moottorikelkka on luonteva kulkuväline.

Kaikissa kirjaan valituissa teksteissä nousivat esiin tuore ote tai näkökulma, kertomisen taito, kyky mennä suoraan keskelle tapahtumia sekä kiinnostavat, persoonalliset hahmot. Saduissa näkyy myös kertomisen ilo ja rakkaus Lappiin, sen luontoon ja tarinaperinteeseen.

Kirjan kuvitti ja taittoi Lasse Peuraniemi.

Lapin Satumaa -kirjan kansi

Lisätietoja: