Runolle Skool! Sanan lavasäteilyä

Pistäydyin Tampereella kesäkuussa Annikin 15. runofestareilla, samaan aikaan marssi Pirkanmaan Pride kaupungin keskustassa. Aurinkoa ja hyvää mieltä tuntui koko kaupunki jakavan kaduilla ja silloilla, joita oli rakennettu lisää ja jotka houkuttelivat veden äärelle.

Ja Annikki, siinä vasta nainen! Annikin puutalokortteli on selvinnyt vuoden 1918 kansalaissodasta ja toisen maailmansodan pommituksista ja käynyt urheasti pitkän taistelun Tampereen kaupungin kanssa. Festareilla tunnelman rajaksi kurottui pihataivas, rajaton ja sininen. Rosa Liksom nousi lukemaan Everstinnaa puutalon ylisille, ulkokuistille kuin pormestari ikään kansaa korkeammalle.

Mie menin festareille kuuntelemaan Arja Tiaista. Ja niin tapahtui. Arja käveli lavalle jotenkin hämmentyneenä mutta lukemaan päästyään kaikki hämmennys kaikkosi. Hän valloitti yleisön eleettömällä tyylillään, jossa teksti puhuu puolestaan. Kirjeitä karkailevalle puolisolle ilmestyi siurolaiselta Palladiumilta viime vuonna. Lavan laidalta pongasin joukon turkulaisia runoilijoita Arjaa kuuntelemassa. Arja on runoilija välttämättä, vaihtoehdoitta.

Runolavalla esiintyi runoilija toisensa jälkeen, suomeksi, englanniksi, elkein, elein ja ilman. Lavarunon skaala on laaja: Arja seisoi ja luki, seuraava taiteilija eli tekstinsä eleissä, liikkeessä ja ilmeissä. Mennyt on se aika kun valiteltiin että lavalle nousevat runojaan lukemaan vain mieskirjoittajat. Tällä hetkellä nuoret ja vanhat, naiset ja miehet, taiteilijanimillä ja ilman nousevat lavalle ja puhuvat omalla äänellään. Äänenpainojen, runolajien ja painotusten joukko vain kasvaa.

Myös Rovaniemellä runo elää nousukautta. Sitä kuulee ja näkee monella eri suunnalla, kuppilatapahtumiin toivotaan runoesityksiä mukaan. Rovaniemen Wanhojen markkinoiden Runoköngäs ansaitsee elävän runon pioneeripokaalin Rovaniemellä mutta ei Torniossa olla oltu sen hitaampia. Onkos Sinikka Lappeteläisen luotsaama RunoRajaton Lapin vanhin toistuva runotapahtuma? Elokuussa Sinikka on lupautunut Rovaniemen markkinoille näyttämään meille miten ”se” Torniossa tehjään.

Rovaniemellä wanhoilla markkinoilla aloitimme ”Hyde park” -rapuilta, vuosien myötä olemme nousseet nurmikolta lavalle ja tänä kesänä 2018 meille tarjotaan jo katettu telttatila jokaisena kolmena markkinapäivänä. Huippua! Meidät on huomattu, hyväksytty ja otettu porukkaan mukaan! Runokönkäälle kutsutaan vuosittain ammattirunoilija, runon harrastajia ja runoryhmä. Paikallinen runopiiri Nätti saa tilaa ja joka päivä on open mic -osuus mikä onkin koko jutun ”clue”. Juuri open mic, vapaa lava tekee roilaisesta tapahtumasta erityisen. Ole siis tervetullut!

Tänä vuonna Runokönkäällä tekstejään lukevat muun muassa Lapin ensimmäisen Poetry slam -kisan kolmen kärki. Toukokuussa Mustan kissan runomittelöissä lavalle nousi 15 rohkeaa runokisaajaa. Kisan säännöt ovat valtakunnallisen tarkat ja monivaiheiset. Runoniskentä kesti kolmisen tuntia, voittajaksi valikoitui Tiina Qvist, perässä tulijat hipoivat Tiinan kantapäitä. SM Poetry Slam -kisa käydään 15.9. Helsingissä minne Tiina matkustaa edustamaan Lappia, tai no, lukemaan voitokkaita tekstejään ihan omasta puolestaan.

Runokönkään kutsuttuna ammattilaisrunoilijana saamme tänä vuonna kuulla "rajan takkaa" Tornionjokivarresta Mona Mörtlundia. Mona on lähtöisin Pajalan Lainion kylästä. Hän on julkaissut useita lastenkirjoja, runokokoelmia ja näytelmiä meänkielelä ja ruottiksi, ja niitä on käännetty suomen kielelle.

Tämän vuoden Tanssiva karhu -runokirjapalkinnon sai Lassi Hyvärinen teoksellaan Tuuli ja kissa (Poesia). Mainiota runokertomusta lukiessa ei voi välttyä muistamasta toista kissateosta, kuvakirjaa Viirun ja Pesosen omintakeisesta suhteesta. Yhtä lailla irrottelevia ovat runot Tuulesta ja Kissasta. Palkittu teos on oiva oppikirja runokieleen, runon maailmankuvaan, kerrontaan jossa pää ja häntä touhuavat omiaan mutta toisiaan kutsuen, toisistaan etääntyen, lähentyen, toisiaan myötäillen. Kirmaten. Filosofeeraten.

Helteinen (s)koolaus Runolle - ilmanvaihtoa, rivivälejä! Nähdään elokuussa

Arja Tiainen Annikin Runofestivaali 2018. Kuva: Irene Piippola.

Inka Iki-Ihana

(Mustan Kissan kakkonen)