Poetry Slamin Suomen mestaruuden aluekarsinnan Rovaniemellä voitti Tiina Qvist, joka lähtee siis SM-kisoihin Helsinkiin syyskuussa. Toiseksi tuli Irene Piippola ja kolmanneksi Pälvi Rantala. Onnea voittajille!

Poetry Slam alkukarsinnan osallistujat. Kuva: Timo Räisänen

Rovaniemellä pidettiin Poetry Slamin Suomen mestaruuden aluekarsinnat 30.5.2018 MustaKissa Kuppilassa (Kansankatu 2).

Kilpailu käytiin kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä (ks. alla). Aluekarsintojen voittaja jatkaa halutessaan Poetry Slamin SM-kisoihin, jotka käydään Helsingissä 15.9.2018. Tilaisuuden juonsi Anne Niskala Rovaniemen Teatterista.

Aluekarsinnan voittaja pääsee halutessaan mukaan myös Rovaniemen Wanhojen Markkinoiden yhteydessä järjestettävään Runoköngäs-tapahtumaan esittämään omia runojaan.

Aluekarsinnan järjestivät Lapin Kirjallisuusseura, Rovaniemen Teatteri ja Rovaniemen kaupunginkirjasto.

Poetry slamin säännöt:

1. Runoilija ilmoittautuu joko etukäteen järjestäjille tai paikan päällä puoli tuntia ennen runoilujen alkua, mikäli vapaita kisailupaikkoja on vielä jäljellä.

2. Runoilija esittää vain omia runojaan.

3. Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa runoilijan runon ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan, ja ajan ylityksestä rangaistaan aina 0,5 pistettä kultakin alkavalta kymmeneltä sekunnilta. Tuomarit antavat pisteet jotka he olisivat antaneet muutenkin ja pisteidenlaskija vähentää seuraavan kaavan mukaisesti pisteitä kokonaistuloksesta riippuen ajanylityksen kestosta.

3:00:01 - 3:10 -0.5 pistettä
3:10:01 - 3:20 -1.0 pistettä
3:20:01 - 3:30 -1.5 pistettä

4. Mikrofonin, tekstipaperin, puhelimen, ipadin tai muun vastaavan laitteen, josta runo(t) luetaan, lisäksi muun rekvisiitan tai musiikin käyttö ei ole sallittua.

5. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan. Arvonta suoritetaan julkisesti tilaisuuden alussa.

6. Kilpailun tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa. Raadin viisi yleisöjäsentä valitsee järjestäjä ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ja arvostelukykyisten kansalaisten joukosta.

7. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0‒10,0 niin, että 10 on paras. Ylin ja alin arvostelu jätetään pois ja kolmen keskimmäisen pisteet lasketaan yhteen. Tasapisteiden sattuessa ensimmäisellä kierroksella otetaan molemmat/kaikki tasapisteet saaneet kisailijat semifinaalikierrokselle mukaan. Semifinaali kierroksella toimitaan samalla tavoin. Mikäli finaalikierroksellakin sattuu tulemaan tasapisteet, kuullaan kisailijoilta vielä yhdet ekstrarunot.

8. Toiselle kierrokselle pääsee puolet runoilijoista, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut. Mikäli kisailijoita ei ole ensimmäisellä kerralla tasalukua, otetaan jatkoon puolet kisailijoista siten, että luku pyöristetään ylöspäin. Jos kisailijoita on ensimmäisellä kierroksella esimerkiksi 11 henkeä, otetaan semifinaalikierrokselle tällöin 6 henkilöä. Toisella ja kolmannella kierroksella ei lasketa mukaan edellisten kierrosten pisteitä.

9. Karsintojen kolmannella kierroksella runoilee kolme kilpailijaa (paitsi tasapistetilanteessa), joista voittajan valitsee sama tuomaristo.

10. Karsinnan voittaja edustaa omaa aluettaan SM-finaalissa, joka vuonna 2018 järjestetään lauantaina 15.9. Helsingissä, Kulttuuritehdas Korjaamon Vaunusalissa.

Poetry Slam logo