Pentti Harjumaalle elämä on suuri mysteerio

Rovaniemeläinen runoilija-toimittaja Pentti Harjumaa avaa tämän vuoden runotapahtuman Rovaniemen Wanhojen Markkinoiden Jätkänpuiston lavalla sunnuntaina 16.8. klo 14.00.

Harjumaan kirjallinen tuotanto on laaja ja monipuolinen, jo 25 teosta, runoista proosaan. Toimittajana työskennellyt mies julkaisi ensimmäisen runokirjansa vuonna 1971.

”Toimiessani lehtimiehenä ymmärsin, että tiedonvälitys keskittyy vain konkreettisiin asioihin ja minun pitää laajentaa kirjoittamistani sen ohitse päästäkseni käsiksi minua kiinnostaviin teemoihin”, Harjumaa kertoo. ”Ihmisenä olon mysteeri alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän. Elämä on raju juttu! Kirjoittaminen on minulle ihmismielen syvyyksien tutkimista. Ominta minulle on lyhytmuotoinen teksti, mietelmät, joissa parhaimmillaan voi muutamassa lauseessa kertoa elämästä jotakin kätkettyä.”

Harjumaan mielestä pitää pyrkiä kuvaamaan asioita niin syvältä kuin osaa. Ihminen vaeltaa maailmassa eksyksissä, pääsemättä koskaan perille ja tuntien selittämätöntä kaipuuta. Taide antaa välineen käsitellä ihmisenä olemista. Joku kirjoittaa, toinen maalaa, jokainen on luova omalla tavallaan. Se on osa ihmisyyttä.

Harjumaalla on filosofisten runojen ja mietelmien ohessa myös yhteiskunnallisesti kantaaottavia tekstejä. Hän suomii erityisesti tekopyhyyttä ja kiveen hakattuja uskomuksia ja ihmisen hulluutta, kun lajimme edustajat käyttävät lyhyet hetkensä maan päällä toisten ihmisten tappamiseen, sortoon ja väkivaltaan.

Harjumaa on paitsi kirjailija, myös pienkustantaja. Pienkustantamo Revontulet kustantaa Pentti ja Ritva-Liisa Harjumaan teoksia. Harjumaa on koko kirjailijan uransa ajan puhunut väsymättä omakustanteiden puolesta. Kuten hän korostaa: runon arvo riippuu siitä, kuinka koskettava ja kiinnostava se on, ei siitä, kuka sen on kustantanut.

Harjumaa oli mukana Lapin Kirjallisuusseuran edeltäjän, Pohjoisten Kirjailijoiden toiminnassa. Hän myös veti useita vuosia puheenjohtajana 1960-luvun alkupuolella Rovaniemelle perustettua Nuoren Voiman Liiton paikallisyhdistystä Kirjallisuuskerho Pahtaa, jossa käytiin vilkasta kulttuurikeskustelua. Hän oli myös pitkään Suomen Arvostelijaliiton jäsen ja kirjoitti lehtiin arvosteluja niin kirjoista kuin kuvataiteesta.

”Yhdistysten merkitys on suuri etenkin uusille ja nuorille kirjoittajille, joiden on tärkeää löytää yhteys toisiin kirjoittajiin. Lapin Kirjallisuusseurakin tekee arvokasta työtä”, Harjumaa toteaa.

Ikuisella etsijällä on työn alla uusi mietelmäkokoelma. Hän kertoo saavansa ajatuksia kaikkialla, esimerkiksi kävellessään kaupungilla. Hermann Hesse on sanonut, ettei ole eroa sillä, tavoittaako kirjoittamalla yhden vai miljoona ihmistä, mutta jos tavoittaa yhdenkään ihmisen, maailma tuntuu hetken kodilta. Tähän Harjumaa pyrkii, tavoittamaan lukijan hetkeksi.

Maailma on, siinä on kaikki. Mitä maailmasta ja tuntureista voi
sanoa.
Maailma on ja ei ole, mykistävä paradoksi. Maailma on totta ja
epätosi.
Maailma on ja siitä ei voi puhua kuin vaikenemalla. Maailma
on ja olemme olemassa kuin ohikiitävä pilvi.

Kokoelmasta Miten kuvata Sanomatonta rivien välissä (2012)

Pentti Harjumaa

Pentti Harjumaan ajantasainen julkaisuluettelo löytyy hänen kotisivultaan http://personal.inet.fi/koti/pentti.harjumaa/

Arja Vasama