Sanataideohjausta Ounasrinteen koululla

Maanlaajuisesti on herätty peruskoululaisten luku- ja kirjoitustaidon rapistumiseen. Oaj:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on huolissaan peruskoulunsa päättävien 9. luokkalaisten kykenemättömyydestä selvitä toisen asteen opinnoista heikon luku- ja kirjoitustaitonsa vuoksi. Tämä voi olla jopa yksi syy syrjäytymiseen, koska arjessa tarvittavat äidinkielen perustaidot eivät ole hallussa.

Ounasrinteen koululla kampitetaan tätä haastetta. Tänä syksynä tarjosimme yhdeksi 6. luokkalaisten valinnaisaineeksi äidinkielen kurssin ”Kirjojen kimppuun”. Neljätoista kirjoittajaa ilmoittautui mukaan.

Lokakuussa valinnaiskurssin alkaessa kirjastonhoitajamme Liisa Tastula tuli kertomaan oppilaille kirjallisuuden eri genreistä. Saimme myös vieraaksemme lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas Riina Mattilan. Oppilaat ja Riina keskustelivat kirjailijan työstä. Tunnelma oli mukava ja into oli käsinkosketeltavaa.

Valinnaisaine jatkui marraskuussa kirjoitusleirillä Villa Apukassa. Oppilaat pelmahtivat innosta hihkuen sisään: ”Ihanaa! Jäädään tänne pitämään kotikoulua.”

Aloitimme kirjoittamisen etäännyttämistehtävällä. Tytöt kirjoittivat itsestään kolmannessa persoonassa ujuttaen tekstiin kaksi valhetta. Luimme jutut ääneen arvuutellen kenen jutusta oli kyse ja mitkä asiat olivat valhetta. Tehtävä oli hauska ja innostava.

Illalla kokeilimme vielä yhteisöllistä kirjoittamista runokone.comissa. Koneen luomia runoja muokkaamalla saimme aikaan kelpo lyriikkaa.

kuuraantuneet lehdet

kuiskaus synnytti täysikuun

jossain kuoren alla

siivosit pimeys lumen

kuin

lamppu piirin keskelle

- tallustit peiton alle

Edellisillan yhteinen iltasatu takasi hyvät unet ja lauantaina heräsimme harmaaseen, sumuiseen aamuun ajatukset ja mieli kirkkaina. Kokoonnuimme opetustuokioon kuulemaan ohjeita omia kirjoitelmia varten. Innoituksena mukanamme oli kirjoittamisoppaita ja postereita tarinoiden rakentamisen vaiheista.

Tytöt odottivat malttamattomina kirjoitelmiensa kimppuun pääsemistä. Jokainen valitsi itselleen sopivan kirjoitusmuodon, tietokoneella tai käsin kirjoittamisen. Jokainen kirjoitti mieleisessään paikassa, joita Villa Apukassa riitti.

Runon tekemistä kokeilimme tussaamis- ja liimaa-leikkaa-tekniikoilla. Pääkirjastolla saamistamme poistokirjoista ja -lehdistä tytöt tekivät itsestänsä esittelyrunon. Runoilun aikana leirille saapui yllätysvieraamme pop/hiphop-artisti Kake Karisson. Kake paljasti tytöille biisiensä sanoitustapaa. Hän kertoi hyödyntävänsä ajatuskarttaa sanoituksissaan. Tämä tekniikka on auttanut Kakea opiskeluunkin liittyvissä kirjoitustehtävissä. Kake pisti leiriläiset riimittelemään ja tytöt kynäilivätkin oivia räppiriimejä. ”Läksyt pitäis taas vaihteeks tehä, kohta romahtaa tää ilmakehä!” Omia sanoituksia esitettiin innokkaasti.

Valinnaiskurssi jatkuu omien tekstien työstämisellä. Opettajilta saa tarvittaessa apua. Myös oppilaiden toisilleen antama vertaistuki on tärkeää.

Kurssin rahoittamiseen apurahan muodossa on osallistunut SKR:n Lapin rahasto. Apuraha mahdollisti kurssin toteuttamisen ja tulevan kirjan painamisen. Julkaisutilaisuus on keväällä 2019.

Kurssi on osa Ounasrinteen koulun suomen kielen ja kirjallisuuden painotusta.

Kirjoittamisterveisin, kurssin pitäjät ja jutun kirjoittajat

Anne Laukkanen ja Henna Leinonen

Kurssiviikonlopun tunnelmista kertoo myös tämä traileri: https://youtu.be/EJfPzUiJbU8