TEOS TARINANKERTOJAN ELÄMÄSTÄ

Lions-klubi LC Rovaniemi/Alakemijoki on seurannut lähes 50 vuoden ajan lappilaisen tarinankertojan ja ikijätkän Nätti-Jussin jalanjälkiä. Kun Nätti-Jussin kotikämppä Kuusijoella jäi pois savottakäytöstä v. 1970, klubi vuokrasi sen Metsähallitukselta vuoteen 2009 saakka. Klubin toiminta on tuottanut monimuotoista kirjallista ja kuvallista perusaineistoa Nätti-Jussista, tuoreimpana Jussin tunteneiden aikalaisten nauhoitetut haastattelut vuosina 2016-18 (49 hlöä). Niiden pohjalta käynnistyi v. 2017 yhteistyöhanke Lapin yliopiston kanssa. Hanke sai merkittävästi myös Rovaniemen kylien kehittämissäätiön rahoitusta.

Hankkeen tuotoksena Lapin yliopistolla järjestettiin 10.5.2017 seminaari suomalaisesta kertomusperinteestä ja Nätti-Jussista. Hankkeen toimesta puhdistettiin, digitoitiin ja luetteloitiin kasööri ja harrastajavalokuvaaja Matti Körkön 1920-50 -luvuilla Alakemijokivarren kylissä ottamien ainutlaatuisten valokuvien lasilevy- ja muovipohjaiset negatiivit (yhteensä 2 230 kpl). Hanke oli myös osaltaan innoittamassa Rovaniemen teatteria toteuttamaan ”Nätti-Jussi seikkailee” näytelmän.

Olli Tiuraniemen, Mari Maasillan ja Raimo Keräsen toimittama kirja ”Nätti-Jussi – elämä ja tarinat Pohjolan tunnetuin jätkä Juho Vihtori Nätti aikalaisten silmin” ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa ja siitä ollaan parhaillaan ottamassa jo 3. painos. Hankkeen tuloksena syntyi myös elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Heikki Huttu-Hiltusen tekemä dokumenttielokuvan käsikirjoitus, joka kertoo Nätti-Jussista ja kasööri Matti Körköstä. Käsikirjoitukseen pohjautuva elokuvahanke käynnistyy syyskuussa.

LC Rovaniemi/Alakemijoki on halunnut Nätti-Jussi -hankkeellaan kunnioittaa ja tallentaa jälkipolville suomalaisen metsätyön historiaa, savottakulttuuria ja tarinankerrontaperinnettä yhteisenä arvokkaana kulttuuriperintönä. Sen ansiosta on nyt selvitetty julkisuudessa tähän asti vähälle huomiolle jäänyttä Jussin merkitystä kulttuurihenkilönä.

Teos esittelee myös tarinoiden taakse kätkeytyvän todellisen henkilön Juho Vihtori Nätin itsensä, rehdin kansanmiehen, jota aikalaiset arvostivat suuresti sekä ihmisenä että tarinankertojana.

Matti Ansala ja Raimo Keränen

Nätti-Jussi, elämä ja tarinat. Kirjan kansikuva.