J Ollila, Kolme zineä
Ajatus, Hengitä, Meduusa - J. Ollila

Minä ja zinet

Joskus asiat viivästyvät, odottavat oikeaa aikaansa. Niin kuin tämä elokuun pääkirjoitus. Yleisesti ottaen pääkirjoitukset julkaistaan kuukauden alussa, mutta erinäisistä syistä tämän julkaisu on vain venynyt. Tietyllä tapaa niin on myös tämän kertainen aihe – zine-kulttuuri – odottanut vuoroaan. Zine on terminä ollut olemassa 1940-luvulta lähtien ja tähän päivään saakka se on elänyt alakulttuureissa. Se on ollut tärkeä osa niin tieteiskirjallisuusgenreä, rokkia, punkkia ja kaikkea aikansa alakulttuuria. Mutta mikä on zine?

Zine on lyhennys, joko sanasta magazine tai fanzine, mutta sillä tarkoitetaan omakustanteista pienlehteä. Lehdet ovat useimmiten yhden ihmisen tai pienen ryhmän tekemiä ja niillä harvoin pyritään tuottamaan tuottoa. Ne tuovat ilmi tekijöille tärkeitä aiheita, poliittisia tai vähemmän poliittisia tai voivat ihan vain esitellä tekijöidensä taitoa. Zine on monessa mielessä avoin taulu.

Suomalaisiin erilaisiin zineihin voi tutustua muun muassa Oranssin pienlehtiarkisto -nettisivuilla (http://oranssi.net/pienlehdet/), josta löytyy pienlehtiä digitalisoituna vuosilta 1977-1982, tai tänä vuonna toista kertaa järjestettävän Zineton-pienlehtitapahtuman nettisivuilta (https://zineton.com/). Zineton on luova maratooni, joka haastaa taiteen ammattilaiset ja harrastelijat tekemään yhden viikonlopun aikana (1. - 3.10.2021) arvotuista aiheista zinejä.

Runo zinestä Meduusa

Rovaniemellä myös järjestettiin 10. - 11.7.2021 Visio-zinepaja Sanaseuran ja Rovaniemen kaupunginkirjaston yhteistyönä. Myös itse osallistuin työpajaan, jota veti sanaseuralaisena tutuksi tullut Sara Korkala (taiteilijanimeltään Kaarlo Rakas), ja viikonlopun aikana työpajassa valmistui 4 zineä, jotka olivat näytillä pääkirjastossa 19.7. - 2.8.2021 välisen ajan. Omalta osaltani valmistui 8-sivuinen runozine nimeltään Meduusa. Meduusa ei ole kokonaisuudessa muualla näytillä kuin omassa kirjahyllyssäni. Zineissä ei itselleni olekaan aina niinkään kyse lopputuotteesta vaan siitä, mitä tekoprosessin aikana oppii.

Runo zinestä ajatus
Runo zinestä Ajatus

Zine-kärpänen puraisi minua jo huomattavasti aikaisemmin ja viimeistään sieppasi minut mukaansa viime vuoden Zineton tapahtumassa. Sen viikonlopun aikana valmistunut runozine ”Ajatus” valmistui kahvilla maalaten ja kirjoituskoneella kirjoittaen. Ajatus-zine on nähtävissä kokonaisuudessa zinetonin sivuilla. Ajatus-zineni muodostui niin ikään viikonlopussa ja sen aihe muodostui Zineton kilpailun arvotusta teemasta. Zine koostuu niin, että aukeaman vasemmalla sivulla on jokin satunnainen päähäni pöllähtänyt ajatus ja oikealla sivulla siihen löyhästi liittyvä runo.

Pino Hengitä-zinejä

Aikaisemmin mainittujen zinejen lisäksi keväällä ja kesällä työstin kuumeisesti ensimmäistä zineäni, jota painoin useamman kappaleen. Yhdistellen runoja ja kuvataidetta syntyi Hengitä-zine, jota olen painanut 50 kappaletta. Osa zineistä on arvottu instagram-tililläni @haikujahetkesta, mutta suuri osa zineistä odottaa omistajaansa kirjahyllyssäni. Hengitä on epäkoherentti kokonaisuus pieniä hetkiä elämästä, kun rakastut ja kaadut samaan aikaan, kun haluat lähteä ja jäädä yhtäaikaisesti ja ennen kaikkea se on oodi yksityiskohdille.

Hengitä-zinen voi ostaa 5 euron kappalehintaan A6-koossa ja 4 euron kappalehintaan A7-koossa. Tilaukset osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jyri Ollila

Runoilija ja lavarunoilija. Lapin kirjallisuusseuran jäsen ja hallituksen jäsen sekä Sanaseuralainen.