Pellataivaan julkistamistilaisuudessa Uusi Kirjallisuusfestivaaleilla Oulussa syyskuussa seuran jäsenet: Pellataivaan kirjoittanut Anne Lukkarila, jota haastattelee Kirsi Karhu
Pellataivaan julkistamistilaisuudessa Uusi Kirjallisuusfestivaaleilla Oulussa syyskuussa seuran jäsenet: Pellataivaan kirjoittanut Anne Lukkarila, jota haastattelee Kirsi Karhu

YA-kirjallisuus – nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille

Lasten ja nuortenkirjallisuutta kutsutaan lempinimellä LANU. Nuorten aikuisten kirjallisuudelle meillä on käytössä lainalyhenne YA (Young adult).

Kuka lukee mitäkin?

Lapsille kirjoittamisessa kohderyhmän rajaaminen on tärkeää. Kirjailijan täytyy tietää jo kirjoittaessaan, minkä ikäiselle teksti on suunnattu. Alle kouluikäiselle luetaan ääneen ja hän viihtyy hyvin kuvitetun värikirjan äärellä, jonka juoni on vetävä ja kieli kirkasta. Juuri lukemaan oppineet viihtyvät jo itsekin tekstien parissa, silloin lyhyet lauseet ja selkeys korostuu. Ala-asteikäisistä 9-12 vuotiaissa voi tavata jo melkoisia lukutoukkia, jotka tarttuvat kuvitettujen kirjojen lisäksi kokonaisiin lanu-romaaneihin, sadut vaihtuvat seikkailuihin.

Lanua lukeville on harrypottereiden lisäksi Suomessa varsin laadukasta tarjontaa. Siri Kolun Rosvolat-sarja on kiipinyt näyttämöille ja valkokankaalle saakka.

YA:n osalta lukijakunnan ikä-arviot vaihtelevat tässäkin kahta puolen täysi-ikäisyyttä, 14-20 osunee melko hyvin haarukkaan. YA-kirjallisuus käsittelee jo ”aikuisten asioita”. Ihmissuhteita, ihmiseksi kasvamista ja päähenkilö on nuori aikuinen, noin kaksikymmentävuotias.

Maailmalla YA-kirjallisuus on huippusuosittua, meillä Suomessa aikuiset eivät ole löytäneet genreä vielä samassa mittakaavassa. Kuvaavaa onkin, että Suomen YA-kirjailijoista Salla Simukan Lumikki-trilogia on myyty jo yli 50 maahan ja lisäksi kirjasta on tekeillä elokuva Hollywoodissa. Oletko sinä jo lukenut Simukkasi?

Haastan sinut lukemaan YA-ta! Aloita vaikka Simukasta tai kirjoittamastani Pelletaivaasta.
Tässä artikkelilinkki aiheesta iloksesi ja hyödyksesi!

Maaginen realismi - Pelletaivas kurottaa toiseen ulottuvuuteen

Anne Lukkarila