Runebergin päivänä maanantaina 5. helmikuuta Rovaniemen pääkirjaston musiikkikirjastossa starttaa elävien runoilijoiden Runomaraton klo 19 alkaen. Tapahtumassa kuka tahansa pääsee lukemaan omia runojaan. Lava runojen lukemiselle on vapaa maratonin keston, eli 42,195 minuutin ajan. Maratoniin voi osallistua ilmoittautumalla 26.1. mennessä Rovaniemen Teatterin yleisötyöntekijä Anne Niskalalle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ja paikan päällä voi lukea oman runon tai useammankin. Runomaraton on yleisölle avoin, joten sinne voi tulla myös vaan nauttimaan elävien runoilijoiden teksteistä ja palautumaan maratonista kahvikupposen äärelle.

Runebergin päivänä Rovaniemen pääkirjastossa on tapahtuma myös lapsille. Lastenosastolla on klo 9.30 alkaen ohjelmassa Minirunomaraton, jossa teatterin Anne Niskala lukee lastenrunoja minimaratonin eli 10,195 minuutin ajan. Tapahtuma on avoin kaikille.

 Runebergin runomaraton -päivän tapahtumat järjestävät yhteistyössä Rovaniemen Teatteri ja Rovaniemen kaupunginkirjasto. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 Lisätietoja saat Anne Niskalalta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja Helena Kokolta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

 

Elämäntarinakurssi 24. -26.8. Rovaniemellä

 

Mistä aloittaa elämäntarinan kirjoittaminen, mitä tapahtumia ja vaiheita ottaa mukaan? Näihin kysymyksiin saadaan näkökulmia ja vastauksia kesäyliopiston elämäntarinakurssilla.
Kurssi tutustuttaa harjoituksin ja esimerkein elämäntarinan kirjoittamiseen, aineiston koostamiseen ja sisällön suunnitteluun.
Kouluttajana kirjoittajaohjaaja, elämäntarinakouluttaja Marja-Riitta Vainikkala.

Ilmoittautuminen 8.8. mennessä http://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Elamantarinakurssi-24-2682017-Rovaniemi/2czosjiq/f81d1e2c-4a5b-4e38-8f2a-b08446127a92


Kaikille avoimissa korkeakouluopinnoissa löytyy valinnanvaraa ja monialaisuutta. Alkavan lukuvuoden ohjelmassa on opintoja useista yliopistoista kirjallisuudesta luovaan kirjoittamiseen, Suomi 100 teemaan liittyvään kulttuurihistoriaan ja Suomen historiaan.
Opinnot ovat samalla korkeakoulututkintojen osia. Niistä voi myös poimia kiinnostavia yksittäisiä opintojaksoja esim. eri kirjoittamisen lajeja.

Opintojen esittelyt http://www.lapinkesayliopisto.fi/LKY/Suomeksi/Koulutus/Avoin-korkeakouluopetus

Luovan kirjoittamisen perusopinnot (25 op) alkavat Kemissä, aineopinnot (35 op) Rovaniemellä.

 

Lisätietoa: koulutussuunnittelija Liisa Sirviö. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 0400 190 352

Yrjö Kokko-seuran logo
Yrjö Kokko-seura ry

Kirjailija Yrjö Kokon (1903‐1977) määrätietoisen työn ansiosta laulujoutsen pelastui ja laulujoutsenesta tuli Suomen kansallislintu vuonna 1981.

Kaikki luonnonystävät toivotetaan lämpimästi osallistumaan ”Laulujoutsenen siivin – Valokuvin ja runoin”‐tapahtumaan.

Kilpailuun voi osallistua runolla tai valokuvalla tai niiden yhdistelmällä. Tapahtumalla on tarkoitus nostaa esille luonnonystävien henkilökohtaisia näkymiä ainutlaatuiseen luontoon. Yrjö Kokolle rakkaita olivat monet luontoon liittyvät aiheet kuten laulujoutsen, poro, tunturi, koira jne. 

Kuka voi osallistua ja milloin?

Kaikki luonnonystävät ikään katsomatta. Erityisesti tulevaisuuden tekijöitä nuoria rohkaistaan mukaan. Tapahtuma alkaa 1.helmikuuta ja kesää 31. lokakuuta 2017 saakka.

Miten voi osallistua?

Lähettämällä a) valokuva, b) runo tai c) valokuvan ja runon yhdistelmä 1.11.2017 mennessä sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Yksi ihminen voi osallistua yhdellä teoksella jokaiseen kolmeen osallistumisluokkaan.

Mitä valokuville ja runoille tapahtuu? 

Valokuvista ja runoista kootaan 

a) Sähköinen näyttely 6.12.2017 Itsenäisyyspäivän juhlaan Enontekiön Hetassa. Näyttely siirtyy sen jälkeen kunnanvirastolle 7.12.–31.1.2018.

b) Vihko, kirjanen  tai kirja, riippuen osallistujien määrästä. Tarkoitus on, että kuvista ja runoista kootaan vähintään taitettu pdf-tiedosto 

c) Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa pidetään valokuva- ja runoilta marras–joulukuussa. Tällöin mm. ihastellaan saatuja valokuvia ja nautitaan runoista sekä myös musiikista. Lisäksi kuullaan Yrjö Kokon elämäntyöstä kertova luento ja valokuvaustyöpaja.

HUOM! Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä tulee olla suostumus kuvan julkaisemiseen. Kuvan ja runon tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla. Kuvista ja runoista ei makseta korvauksia. Tekijän nimi mainitaan kaikissa em. yhteyksissä. Osallistuneiden kesken arvotaan valokuva-aiheisia tavara- ja kirjapalkintoja. Lapsille (enintään 13  v.) oma arvonta, jossa palkintona kamera.  

Mistä saa lisätietoja?

Jari Rantapelkonen
sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh: 050 434 2222

 

tietoa Yrjö Kokon nimikkoseurastaYrjö Kokko-seura

 

 

 

OSALLISTU AFORISMIKILPAILUUN! KILPAILUN TEEMANA ON SUOMI JA SUOMALAISUUS. VOIT OSALLISTUA 1–20 AFORISMILLA. KILPAILUAIKA PÄÄTTYY LOKAKUUN LOPUSSA.

 

Kilpailun säännöt:

 

1. Voit osallistua kilpailuun yhdellä tai useammalla aforismillasi, korkeintaan kuitenkin 20 aforismilla. Aforismien, joilla osallistut kilpailuun, tulee olla itse kirjoittamiasi ja ennen julkaisemattomia.

 

2. Kilpailun teemana on ”Suomi ja suomalaisuus” eli aforismiesi tulee liittyä kyseiseen aiheeseen. Voit käsitellä aihetta itse valitsemallasi tavalla ja haluamastasi näkökulmasta. Aforismeissa ei esimerkiksi tarvitse esiintyä sanoja Suomi, suomen kieli, suomalainen tai suomalaisuus. Myös aforismien tyyli on vapaa.

 

3. Voit osallistua kilpailuun joko paikan päällä Kansalliskirjaston aforisminäyttelyssä (Unioninkatu 36, 6. krs., Helsinki) jättämällä aforismisi kilpailulaatikkoon tai lähettämällä aforismisi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kilpailuun osallistuviin aforismeihin on liitettävä mukaan kirjoittajan etu- ja sukunimi sekä yhteystiedot.

 

4. Kilpailuaika on 16.2.2017–31.10.2017. Aforismien tulee olla perillä viimeistään 31.10.2017 joko sähköpostitse tai jätettyinä aforisminäyttelyn kilpailulaatikkoon. Myöhässä toimitettuja aforismeja ei oteta huomioon kilpailun tuloksia ratkaistaessa.

 

5. Aforismien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla, mutta lähettämällä aforismejaan kilpailuun kirjoittaja antaa luvan julkaista kyseisiä aforismejaan korvauksetta kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä ja muissa kilpailuun liittyvissä yhteyksissä sekä tekstimuodossa Yleisradion hallitsemilla alustoilla, kuten verkkosivuilla ja teksti-tv:ssä. Aforismeja saatetaan käyttää myös Yleisradion ohjelmissa erillistä korvausta vastaan.

 

6. Asiantuntevan ja monipuolisen kolmihenkisen raadin koostumus ilmoitetaan kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä. Kilpailuun osallistuvat aforismit toimitetaan raadille niin, että raadin jäsenille ei paljastu kirjoittajan henkilöllisyys.

 

7. Kilpailun voittaja palkitaan 300 eurolla, lisäksi muita kirjoittajia palkitaan kirjapalkinnoilla. Raati voi harkintansa mukaan jakaa rahasumman myös useamman palkittavan kesken.

 

8. Kilpailun tulokset julkistetaan Suomen aforismiyhdistyksen ja Kansalliskirjaston verkkosivuilla 15.12.2017, lisäksi palkituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 

9. Kilpailun järjestää Kansalliskirjasto ja Suomen aforismiyhdistys. Kilpailua koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Reidarin polulle, matkalla Särestöntievoille, ollaan hakemassa eläviltä runoilijoilta, kirjailijoilta ja kirjoittajilta luontorunoja syksyllä pystytettävää Runopolkua varten. Mukaan otetaan runojen lisäksi myös mietelmiä ja lyhyitä tarinoita. Valikoimassa kiinnitetään huomio tuoreeseen luonnonkuvaukseen. Puihin ripustettavien tekstiruutujen joukossa tulee olemaan myös taiteilija Reidar Särestöniemen aikanaan kirjoittamia ajatelmia.

Runopolku on yleisön vapaasti nähtävissä 1.9.2017-30.8.2018 Särestöniemen museo/ Särestöntievat välisessä maastossa. Runopolku tuotetaan yhdessä Särestöniemen museon ja Kittilän kunnan kulttuuritoimen kanssa. Tekstit (31.7.2017 mennessä) ja kyselyt Tapani Tavi, Valtatie 5, 99100 Kittilä/ Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 040 846 3036.

Lähetettyjä tekstejä ei palauteta ja Runopolulla esillä olevista teoksista ei makseta palkkiota.

Maailman ensimmäinen

Lappi-kirjallisuuspalkinto julkistetaan 

Lainan päivänä 8.2. klo 14.00 kaupunginkirjaston Lapponica-salissa

Paikalla ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja palkittavat kirjailijat, Katjan valitsema ja yleisön äänestämä

Tilaisuudessa musiikista vastaa vanhanajan solistiyhtye Hyvät Hyssykät.    

Kahvitarjoilu!

Lämpimästi tervetuloa!

 

Palkinnon verkkosivu: www.lappikirjallisuuspalkinto.fi

 

Taija Tuominen ohjaa Revontuliopiston elämäkerrallisen kirjoittamisen verkkokurssia keväällä 2017. 

Lapin kesäyliopisto toteuttaa Luovan kirjoittamisen kurssin viikonloppu-opintoina (36 tuntia) 9.10. – 19.12.2015 Rovaniemellä. Kurssilla tutustutaan työpajamuotoisesti luovan tietokirjoittamisen (kuten essee tai elämäntarinallinen kirjoittaminen) ja proosan keinoihin harjoitusten ja teoriaiskujen avulla

OPETTAJA: luovan kirjoittamisen ohjaaja, tietokirjailija Marja-Riitta Vainikkala

KENELLE: kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, ei tarvita aiempia opintoja

AJANKOHTA: perjantaisin klo 17 -19.30 ja lauantaisin klo 9.30 – 15; 9.-10.10.; 6.-7.11.; 18. -19.12.2015

PAIKKA: Rovaniemi, Santasport Lapin Urheiluopiston tiloissa

HINTA: 220 euroa, Lapin Kirjallisuusseuran jäsenille 180 euroa, voi maksaa kahdessa erässä

ILMOITTAUTUMINEN 1.10. mennessä

http://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Luova-kirjoittaminen-910-19122015/23252/cdbfdefa-987a-43f5-b4ee-cad92ca3fd80

www.lapinkesayliopisto.fi

 

Ensi helmikuussa Lapin kesäyliopiston ohjelmassa on runoviikonloppu Tommi Parkon johdolla.  

Kurssin nimi: Kirjoita runo – intoa runon kirjoittamiseen 

Ajankohta 19. – 21.2.2016

Oppimateriaalina käytetään Tommin runo-opasta ”Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle” (Avain 2011). Viikonloppu sisältää runouden perusteeman, tuoreen ilmaisun ajatuksen läpikäymistä ja kuvallisuutta sekä omista runoista (esim. 5 kpl) saa palautteet.

Runoinnostuneet voivat jatkaa elokuussa (vko 32) jatkokurssilla (neljä päivää). Ko. kurssilla käytetään Tommin pian valmistuvassa olevaa luovan kirjoittamisen opasta.

Marja-Riitta Vainikkalan kanssa kesäyliopisto suunnittelee keväälle kurssia nimeltä Terapeuttinen kirjoittaminen (15 tuntia). ”Terapeuttisessa kirjoittamisessa päätavoite ei ole tekstin taiteellinen luonne, vaan asioiden ymmärtäminen kirjoittamalla, lukemalla ja vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa”, kertoo Marja-Riitta.

Lisätietoa: koulutussuunnittelija Liisa Sirviö. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 0400 190 352

Romaanit, runokirjat, historiikit, elämäkerrat, novellikokoelmat, tietokirjat, muistelmat, tarinakokoelmat, kyläkirjat …

KIRJOITTAJAVALMENNUS JULKAISUA TAVOITTELEVILLE  POHJOISSUOMALAISILLE HARRASTEKIRJOITTAJILLE alkaa yhteisellä aloituskurssilla 26.-29.3.2015 Lapissa (Rovaniemen alueella) ja jatkuu henkilökohtaisena etäohjauksena max 2 vuotta.   

Järjestäjät: Suomen Maakuntakirjailijat ry ja Skripta Kirjoittajaopisto

Lisätietoja p. 040 768 7248; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.; www.skripta.net; www.smkk.fi

Haku: 31.12.14 mennessä; hinta 37 €/kk/2v

 

 

Kyky kirjoittaa on tarpeellinen tai jopa oleellinen osa monissa työtehtävissä tai siitä on voinut tulla tärkeä harrastus. Kirjoittamista voi opiskella kuten muitakin taitoja esimerkiksi osallistumalla Lapin kesäyliopiston järjestämiin Luovan kirjoittamisen opintoihin Rovaniemellä.

Opintojen aikana kirjoitetaan paljon ja monipuolisesti muun muassa proosaa, lyriikkaa, draamaa, lehti-artikkeleita ja kolumneja. Kirjoittamisen ohella tutustutaan kirjallisen kulttuurin käytäntöihin sekä erilaisten tekstilajien historiaan, toimintatapoihin ja analyysiin. Opintovaatimuksista voi myös valita vain jonkun tai joitakin itseään eniten kiinnostavan.

Opintoihin kuuluu lähiopetusta Rovaniemellä ja työskentelyä verkkoympäristössä, jonka yhteydessä voi tutustua maamme eturivin kirjailijoihin ja kirjoittajakouluttajiin. Luovan kirjoittamisen opinnot toteutetaan avoimina yliopisto-opintoina Turun yliopiston opintovaatimusten mukaisesti.

Opintoihin voivat osallistua kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet riippumatta iästä, pohjakoulutuksesta tai aiemmista opinnoista.

Tarkemmat tiedot opinnoista aikatauluineen löytyvät Lapin kesäyliopiston sivuilta http://www.lapinkesayliopisto.fi/LKY/Suomeksi/Koulutus/Avoin-korkeakouluopetus/Lukuvuoden-2014-2015-avoimet-korkeakouluopinnot tai ottamalla yhteyttä koulutussuunnittelija Liisa Sirviöön Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai p. 0400 190 352.

 

Markkinaviikonloppu 15.-17.8.2014 lähenee runsaine ohjelmineen. Runon ystäville on luvassa ainutlaatuista kuultavaa kun Elävien runoilijoiden runotunti saa sijansa sunnuntaina 17.8. klo 13–14 Jätkänlavalla. 

Jorma Etto on kansainvälisesti tunnetuin rovaniemeläinen runoilija, joka on ansioistaan saanut nimikkokadun kaupunkiin. Kuulemme aluksi hänen ajatuksiaan ja runouttaan. 

Tilaisuus jatkuu kansainvälisissä tunnelmissa. Runoilija Eton ehkä rakastetuin runo "Suomalainen" kuullaan lukuisten uusien rovaniemeläisten esittämänä perin kiinnostavilla kielillä: suomen lisäksi arabiaksi, englanniksi, persiaksi ja venäjäksi! Lausujat ovat Aatu Ylisuvanto (suomi), Nehad Khalil (arabia ja englanti), Morsala Haydari (persia), ja Sergey Porokhovoy (venäjä). Osakokonaisuuden on ohjannut Eila Paananen.

Runotunti jatkuu rovaniemeläisten runoilijoiden Lea Poikelan ja Jari Pulsan runoesityksin. Nämä kulttuurin monitoimijat avaavat lyyriset ovet joiden kautta kuljettuamme kohtaamme asiat uudistunein aistein ja ilmein. Lea Poikela tunnetaan eksentrisenä ITE-taiteilijana, syvästi tuntevana kirjailijana ja runoilijana. Jari-Pekka Pulsa on paljasjalkainen rovaniemeläinen, runoilija ja muusikko, jonka varhaisin lapsuudenmuisto on baarin nurkassa kiiltävä jukeboxi. 

Tervetuloa kuulemaan runoilijoita ja kuinka ”Suomalainen” soljuu arabiaksi ja persiaksi! 

Muistathan että ”Runoköngäs” kuohuu Taidekujalla koko markkina-ajan. Se on kaikille avoin foorumi päästää runonsa ilmoille. Ilmoittautuminen paikan päällä. 

Ja vielä, jos haluat osallistua runotalkoisiin, varaa itsellesi nimikkotunti Runokönkäältä. Ennakkoilmoittautuminen ja tiedustelut Erkki Kailalle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), joka myös juontaa Jätkän lavan tapahtumat.

 

Syysvuosikokouksessa Posiolla 23.11. 2013 Tekijöiden päivän jälkeen tehtiin henkilövalintoja ja hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio.

Lapin Kirjallisuusseuran puheenjohtajana jatkaa Eija Miranda Silventoinen Ivalosta.