Elämänvirta -teos

 

Taustaa ja symbolien merkityksiä Elämänvirta -teoksessa

• Sota ja sen tuhot / saksalainen kypärä
Viirinkangas/Rantavitikan alue toimi jatkosodan 1940–1944 aikana saksalaisten leiri-, parakki- ja varastoalueena (79 rakennusta). Sotilaita oli paljon, Rovaniemen kauppalassa vakituisesti 6000 ja maalaiskunnassa reilu toinen mokoma.  Lapin sodassa lähes kaikki Rovaniemen rakennukset, 9 kymmenestä tuhottiin, polttoaineet ja räjähteet, jotka eivät mahtuneet mukaan, hävitettiin (niistä havaintoja edelleenkin)

• Rauha ja jälleenrakentaminen / Kyyhkyt ja omakotitalon kulma
Kyyhkyt rauhan tuojat, Rovaniemi nousi tuhkasta kuin Fenix-lintu, tilapäisasumuksista, perinteisiin rintamamiestaloihin. Rakennusvauhti oli suuri tarvikepulasta huolimatta.

• Viisaus / huuhkaja
Antiikin ajoilta pöllö on symboloinut viisautta, jota kuvataan tiedon, pohdinnan ja myötätunnon omaamisena. Teoksen hahmo (huuhkaja) huomioitiin taiteilija Paavo Laineen ura tunnettuna lintumaalarina.

• Oppiminen / Kirja täydentää huuhkajan symbolia
Kotimaan koulujärjestelmä esittäytyy. Alueella sijaitsee opiskelijakampukset teoksen kohteesta reilun kilometrin säteellä ala-asteelta yliopistoon.
Lapin ensimmäinen kansakoulu 1870 = 152 v., yhteiskoulu 1914 (107 vuotta) yliopisto 1979 = 43 vuotta, ammattikoulut, kauppaoppilaitos, lukuisten vuosikymmenten aikana, ammattikorkeakoulu 1996 = 25 v

• Sivutie
Sivutie aiemmin varjoisa kuja, jonka varrella kerrostalon paikalta puretusta omakotitalosta haettiin lohtua sodan traumoihin, menetettyihin ja haavoittuneisiin läheisiin, koteihin, ikiaikaisesti hävinneisiin kuviin, asiakirjoihin jne. Kyseisestä talosta käytettiin sanontaa: ”Satasella ilolientä Sivutien kautta”.
Sivutie on nykyisin pääosin laadukkain kerrostaloin asutettu ja avaran puiston reunustaa kulkeva tie.

• Meitä edeltäneet / puumerkit, logot
Puumerkit edustavat paikkoja ja meitä edeltäneitä ihmisiä sukuineen. Heitä, jotka ovat kotikuntaamme rakentaneet. He ovat jättäneet jälkiään eri toimialueille kädentaitoina, kulttuurin, tieteen yms. saralla. On hyvä muistaa menneisyys, jos haluaa ymmärtää tulevaa, ideoin, innovaatioin. Muutamat logot edustavat nykyisyyttä.

Puumerkit ovat toimineet allekirjoituksina 1500- luvulta 1950-luvulle. Vanhin puumerkki 1200-luvulta on Ulvilan hautausmaalla. Puumerkki ja allekirjoitus ovat toimineet yhdessä asiakirjan allekirjoituksina 1700–1800-luvuilla.
Merkkien selitykset, ylärivi vasemmalta oikealle:
Rantavitikka, Tiuraniemi, Suutari, Peteri, Ruokanen, Arkkitehtisuunnittelu Hiilivirta Oy, Anttila ja Tarkiainen.

Alarivi vasemmalta oikealle:
Ammattiopisto Lappia, Hirttiö, Rautio, Juopperi, Korkalo, Hotti, Kivelä, Paavo Laine

Päädyssä pystymerkkeinä teoksen valmistumisvuosi 2021
Ylempänä 20 ja alempana 21