Vuosittain eri puolilla Lappia pidettävä Tekijöiden päivä järjestettiin tänä vuonna Kittilän Yläri-salissa lauantaina 24.11.2018. Tapahtuma oli Kittilä 150 v -juhlavuoden ohjelmaa. Paikalle saapui taas monipuolinen joukko lappilaisia kirjoittajia. Lappilaisiin laskemme myös meän kielen tarmokkaan puolustajan Kerstin Tuomas Larssonin Väylän toiselta puolen. Hän oli julkaissut vuoden sisään neljä kirjaa, joista esitteli lastenkirjoja Vuojenajat ja Joulu, joilla lapsille voi opettaa aiheiden meänkielistä sanastoa.

Myös Luohtojärven merkillinen maailma on lastenkirja. Kirste Palton pohjoissaameksi kirjoittama teos ilahduttaa lapsia nyt myös Irene Piippolan suomennoksena.

Leena Valmu kirjoittaa nuorten dekkaritrilogiaa, jonka toinen osa, Lappilainen, tuo helsinkiläisen leirikoululuokan Savukoskelle. Valmu kertoi nauttivansa taustatöiden tekemisestä kirjojaan varten. Taustatyö on tässä tapauksessa tarkoittanut esimerkiksi poliisin ja rajavartijoiden konsultoimista. Paikallinen apu oli tarpeen kun Valmu halusi kirjoittaa henkilönsä puhumaan murretta. Valmu halusi kirjoittaa dekkareita nuorille koska toivoo, että ne houkuttelisivat kirjojen pariin uusia lukijoita. Hänen mielestään lasten ja nuorten lukemisharrastuksen hiipuminen on todella huolestuttava kehityssuunta, jonka kääntämiseksi pitäisi tehdä kovasti töitä.

Anna Kyrö keskusteli Irenen kanssa kääntämisestä. Käännöstyössä ei ole kyse vain kielen kääntämisestä vaan yhtä lailla tarvitaan kulttuurin kääntämistä. Annan uusin käännöstyö on virolaisen Heljö Mändin Taivaan uni. 

Mukana oli tänä vuonna kolme antologiaa. Kittilän kuusi, Kittilän avoimen kirjoittajaryhmän (10 kirjoittajaa), Jälkiä, kirjoittajaryhmä Ringin (26 kirjoittajaa) ja Viiden naisen voimin -Oi elämä mitä oletkaan oot kukkia kyyneleitä, elämänkaarikurssilta alkunsa saaneen viiden naisen kirjoittajaryhmän julkaisu. 

Runokirjoja oli samoin kolme. Markku Knuutin Kiitoksen päivään sisältää nimensä mukaisesti monia runoja kiitollisuudesta, sen etsimisestä ja löytämisestä. Jokainen päivä on ihme. Toini Marjamaa on koostanut omistaan ja edesmenneen miehensä Pentti Marjamaan runoista kokoelman Viivalluksia. Tapani Tavin kymmenes runokokoelma Keskiyön auringon ja kaamoksen työviikko -kokoelma kertoo sisällöstä jo nimellään. 

Proosateokset houkuttelivat lukijoita moniin suuntiin: Anneli Hiltunen-Haavikon, Leevi ja noidan lukko sijoittuu Sodankylän maisemiin, Johanna "Joella" Koskenrannan John luostariin, Anna Tiitan Älä jätä minua -teoksessa radanrakentajien perheet muuttavat töiden perässä pitkin Suomea.

Harvoin jos koskaan on Tekijöiden päivässä esitelty näytelmiä, mutta nyt mukana oli Erkki Kailan Kätteni kautta rakkaani. Erkki kertoi päähenkilön syntyneen Sodankylän kirjoittajakurssilla ja itse aiheen saaneen innostusta viime aikoina käydystä eutanasiakeskustelusta. 

Tapahtumassa esiteltiin myös pari elämäkertaa. Jukka Rajalan Badding-elämäkerta Kaita polku on pitkäaikaisen Badding-fanin kunnianosoitus monipuoliselle taiteilijalle. Rajala kertoi halunneensa kaivaa Baddingista esiin myös toisen puolen kuin sen synkkämielisyyden, joka häneen yleisimmin liitetään. Arvo Myllymäen tänä vuonna ilmestynyt Punamultamies kertoo Uuno Hannulasta lehtimiehenä, kansanedustajan ja Lapin maaherrana. 

Tekijöiden päivä 2018 ryhmäkuva. Kuva: Raili Ilola.
Tekijöiden päivä 2018 ryhmäkuva. Kuva: Raili Ilola.