Rantala, Pirjo


Olen Pirjo Rantala (s. Utriainen). Olen syntynyt Sallassa 1950-luvun puolivälissä. Siihen aikaan siirryttiin kansakoulusta kirkonkylälle keskikouluun ja lukioon ja sitten oltiinkin jo valmiita maailmalle.

Mutka pääkaupunkiseudulle kesti vuoden verran. Avioliiton solmimisen jälkeen muutin perheineni takaisin Pohjois-Suomeen. Pelkosenniemellä asuimme vuosina 1980-1985. Nykyinen asuinpaikkamme on Rovaniemi. Perheeseemme syntyi neljä lasta, jotka kaikki ovat jo aikuisia. Kolme lastenlasta tuovat mukavaa vaihtelua elämään jäädessäni luokanopettajan työstä eläkkeelle vuonna 2018.

Olen harrastanut kirjoittamista jossain muodossa koko ikäni. Vuosien varrella on julkaistu kolumnejani eri lehdissä. Minulta on julkaistu myös neljä runokirjaa. Runoni ovat lyhyitä tuokiokuvia, hetken pysähdyksiä arkipäivässä. Niissä kuvataan elämän iloja ja suruja tilkku tilkulta, raita raidalta ja silmukka silmukalta. Runoissani tykkään leikitellä sanoilla; synonyymeillä sekä alku- ja loppusoinnuilla. Leikittelyistä huolimatta teksteihin sisältyy syvällistä pohdintaa ja omakohtaisesti elettyä elämää.

Teokset: Tilkkuja tien varrelta (2017)
Raitoja räsymatossa (2018)
Puolivillaista purkulankaa (2018)
Tunteista temmattua (2020)

Olen myös lukenut runojani erilaisissa tilaisuuksissa; kirjastoissa, vanhusten palvelutaloissa, seurakunnassa jne.