Kirjailijavieraiden esittely

Kaija Anttonen 

Kaija Anttosen Kieletär -kustantamo julkaisee saamelaiskirjallisuutta suomeksi. Kaijan pääteos suomentajana on Linnea Axelssonin
yli 700-sivuineen, useita palkintoja saanut Ædnan. Runomuotoon kirjoitetussa kirjassa käsitellään mm. saamelaisten rotututkimusta, poronhoitoa, yhteyttä luontoon, koulun vaikutusta lasten identiteet- tiin eli sitä, keitä saamelaisista on tullut yli sadan vuoden ankarien muutosten kourissa. 

Kaija Anttonen. Kuva Eeva Mäkinen.

Inari Fernández 

Inari Fernández on somesta tuttu toimittaja-tarinankertoja ja tuottaja, joka julkaisi esikoisteoksensa, pohjoisen äänin rikastetun, Käppyrämännyn juurella - Kuinka Lappi muutti minut Storytelin äänikirjana keväällä 2023. Kirja nousi ennätysajassa palvelimen ykkössuosikiksi, ja on ilmestynyt syksyllä nyt myös printtiversiona. Inari on lappilaistunut eteläntyttö, joka nauttii elämästään vanhassa hirsitalossa Vuojärven pienessä kylässä. 

Inari Fernández. Kuva InariMedia Oy.

Hannu Paloniemi 

Hannu Paloniemi on suomen kielen lehtori Lapin yliopistossa. Paloniemi on myös Sapattivuosi-yhtyeen perustajajäsen, sanoittaja ja entinen laulaja. Hannun esikoisromaani, Lumiluolapoika, on oma- kohtainen tarina äitinsä menettäneestä pojasta ja tehtaiden varjossa versovasta nuorisokulttuurista. Lumiluolapoika on saanut erinomaisen vastaanoton ja on nimetty mm. BookBeatin vuoden tulokkaaksi. 

Hannu Paloniemi. Kuva Like Kustannus.

Pälvi Rantala 

Pälvi Rantala on rovaniemeläinen tietokirjailija, sanataiteilija ja kulttuurihistorioitsija. Hän opettaa kulttuurihistoriaa Lapin yliopistossa ja kirjoittaa myös kaunokirjallisuutta Pälvi Puron nimellä. Tutkimuksissaan Rantala on käsitellyt muun muassa päiväunien nukkumisen kulttuuria, taiteen merkitystä työelämässä, kylähullujen historiaa ja unettomuutta kulttuurisena ilmiönä. Rantalan tuoreimmat tietokirjat ovat Valvojat - tutkimusmatka unettomuuden historiaan ja syksyllä 2023 ilmestyvä Unettomuudesta. Parhaillaan hän kirjoittaa tietokirjaa ämpärin kulttuurihistoriasta. 

Pälvi Rantala. Kuva Kustantamo Avain.

Tommi Liimatta 

Tommi Liimatta on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudella noteerattu kirjailija. Hänen tuotantonsa pitää sisällään yhdeksän romaania, tietokirjallisuutta, sarjakuvia ja lyriikkaa. Liimatta tunnetaan myös Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana. Liimatan omaelämäkerrallisen sarjan neljäs teos, Manse – markka-aika, keskittyy vuosiin 1996–2001, jolloin Tommi muuttaa Lapista Manseen omistautuakseen Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Rockmaailman arki on kuitenkin raadollista, aikuisuus tuo omat haasteensa bändin maailmanvalloitukselle eikä sisäisiltä ristiriidoilta vältytä. 

Tommi Liimatta. Kuva Like Kustannus.

Anu Ojala

Anu Ojala on rovaniemeläinen juristi ja kirjailija, pohjoisen rikollisuuden asiantunteva ja inhimillinen tulkki. Ojala on työskennellyt mm. asianajotoimistossa ja Lapin yliopistossa. Ronja Jentzsch -dekkarisarjan avasi syvälle Lapin huumetodellisuuteen vievä Jääsilkkitie (2021). Toinen osa Kuolinsoitto julkaistiin v. 2023.

Anu Ojala. Kuva Gummerus.