Kirjoituskurssit Sodankylän Luostolla

Perinteiset Sodankylän kirjoituskurssit järjestetään jälleen Luostolla 3.–8.6.2024 ja Tarinakaira-hanke on mukana laajentamassa kurssitarjontaa. Tarjolla on neljä kurssia:

  • Runo ja ääni, Anja Erämaja
  • Proosa – näin kerrot mahtavan tarinan, Juhani Karila
  • Elämäkerrallinen kirjoittaminen, Taija Tuominen
  • Draaman kirjoittamisen ja henkilöiden tutkimisen verkkokurssi, Siri Kolu

Runo ja ääni

Ohjaaja Anja Erämaja

Uppoudu runojen kirjoittamiseen ja niiden jakamiseen, mikillä tai ilman. Vahvista omaa ilmaisua, kokeile miten tekstin energia virtaa ja välittyy.

Kurssilla tutustumme nykyrunouden ilmiöihin, keskiössä lavarunous. Tutkimme myös lajien välimaastoja, miten runous lähestyy draamaa, proosaa, musiikkia, standuppiakin. Kokeilemme erilaisia kirjoittamisen lähtökohtia tajunnanvirrasta menetelmällisiin. Improamme, etsimme heittäytymisen riemua ja keinoja sietää jännitys.

Tavoitteena on rento, avoin, luottamuksellinen ilmapiiri antaa ja saada palautetta, kehittää omaa ääntä ja otetta kielen keinoihin.  

Kurssi järjestetään yhteistyössä Revontuli Opiston kanssa ja Taiteen edistämiskeskuksen Tarinakaira-hankkeen tuella.


Proosa – näin kerrot mahtavan tarinan

Ohjaajana kirjailija Juhani Karila

Miten kirjoitetaan mahtavaa proosaa? Kurssilla tutkimme, mistä tarinankerronnan taika syntyy. Työnnämme henkilöhahmoja jyrkänteeltä alas ja katsomme, mitä heille tapahtuu. 

Etsimme kurssilaisten yksilöllisiä vahvuuksia ja voimistamme niitä harjoitusten ja ryhmäkeskustelun avulla. Kannustavassa ilmapiirissä kartoitamme myös kehityskohteita. Ennen kaikkea vaalimme kirjoittamisen iloa.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Revontuli Opiston kanssa ja Taiteen edistämiskeskuksen Tarinakaira-hankkeen tuella.


Elämäkerrallinen kirjoittaminen

Ohjaajana kirjailija ja luovan kirjoittamisen kouluttaja Taija Tuominen

Tällä kurssilla tutustutaan erilaisiin kirjoittamisen mahdollisuuksiin, joita kirjoittajan oma elämä tarjoaa. Vaihtoehtoina voivat olla tiiviisti omaelämäkerralliset tekstit tai sitten autofiktio eli kirjoittajan omaan elämään pohjaava fiktiivinen teksti, esim. romaani, novelli. 

Kurssilla tutustutaan eri laji-, muoto- ja tyyliseikkohin. Kurssin pääpaino on jokaisen kirjoittajan omassa tekstissä. Tuntiharjoitusten ja teorian lisäksi tutustutaan erilaisiin apuvälineisiin mm. kirjoittamisoppaisiin, kirjallisuuslehtiin, tieto- ja kaunokirjallisiin vinkkeihin sekä eri kirjoituskilpailuihin.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Revontuli Opiston kanssa. 


Draaman kirjoittamisen ja henkilöiden tutkimisen verkkokurssi

Ohjaajana kirjailija, sanataidekouluttaja Siri Kolu

Tervetuloa draaman kurssille, jossa opetellaan näytelmän kirjoittamista. Verkossa toteutuvalla kurssilla kirjoitetaan kohtauksia, tutustumme käänteiden kirjoittamiseen, opetellaan kirjoittamaankonfliktia eli voimaa ja vastavoimaa. 

Puhumme ihmisestä näyttämöllä eli käsikirjoituksen ihmis- ja maailmankuvasta. Luemme kohtauksia lukudraamana, pidämme hauskaa, kirjoitamme paljon. 

Kurssi toimii myös lajivapaana henkilön suunnittelun intensiivikurssina: draaman avulla  syvennät suhdetta henkilöihin, jotka ovat syntyneet missä tahansa tekstilajissa. 

Jokainen osallistuja saa ennen kurssia henkilöiden suunnitteluun ja  syventämiseen tarkoitetun työkirjan, sen harjoitteiden avulla työ henkilöiden kanssa voi jatkua myös kurssin jälkeen.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kurssi järjestetään yhteistyössä Revontuli Opiston kanssa.