Tammikuu 2022

Uuden vuoden alussa tervehdin Teitä Lapin Kirjallisuusseuran jäsenet!

Traditionaalisesti aloitan uuden vuoteni Wienin filharmonikkojen konsertin sävelin. Konsertin avaus Feniks- linnun vertauskuvallisella marssilla osoittaa tien Lapin Kirjallisuusseuran uudelle vuodelle. Covid-pandemia on haitannut myös meidän toimintaamme. Kepeät Straussin veljesten sävellykset luovat valoa vaikeisiin aikoihin. Kirjallisuus saa syvyyttä ja uusia näköaloja muiden taidemuotojen täydentämänä. 
 

Wieniläisillä on Tonava ja meillä Kemijoki. Kulttuurimme on nuorta, mutta sitäkin väkevämpää ilmaisultaan. Lappi on ainutlaatuinen, karu maa, jonka pitkän talven hiljaisuudessa syntyy luovuutta. Täällä ei lehtometsien vehreydessä soi mustarastaan laulu, mutta pisimmän muuttomatkan tekevä lapintiira palaa uskollisesti Lappiin. Pohjoisen ihmisten voima on luja kuin peruskalliomme. Meillä on kestävyyttä, tahtoa ja sisua nousta aina uudelleen puolustamaan meille arvokkaita asioita. 
 

Lappilainen kirjallisuus kuvastaa sitä elämän voimaa, jota kannamme sisällämme. 
 

Jokainen vuosi antaa mahdollisuuden luoda uutta, mutta myös huomioida tarpeemme olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Yhteisöllisyyden tunne antaa lisää voimaa ja sitä meidän tulee vaalia. Unohtakaamme vääriin arvoihin pohjautuva kilpailunhalu ja tukekaamme toisiamme tekemään parhaamme kaikilla elämänalueilla. Kyky kirjoittaa on lahja ja sen esille tuominen on oman jäljen jättämistä aikakirjoihin. Omakustanteet ovat yhtä arvokkaita kuin suurten kustantajien toimesta markkinoidut teokset. Jokainen ensimmäisen kirjansa julkaissut on nähnyt haaveensa toteutuvan ja tästä saa ja pitää olla ylpeä! 
 

Muistan ulkoa joskus nuoruudessa lukemani edesmenneen runoilija Leif Färdingin teoksesta ”Luominen” seuraavan runon, joka on tiennäyttäjänä toiminnalleni. 

 

”En minä halua puuttua tähän kuin rakkaudella

ja kuka rakkaudesta sanoisi, että se on puuttumista.

Rakastaa ja kantaa maailmaa omalta osaltani valoon,

                                        sen minä olen itselleni luvannut.

Ja siinä on minun voimieni 

      summa”. 


Uusi hallitus järjestäytyy tammikuun toisella viikolla ja luvassa on toimelias vuosi Seuramme pitkäaikaista puheenjohtajaa Erkki Kailaa haluan lämpimästi kiittää opastuksesta uuteen vaativaan tehtävääni. 
 

Hyvän uuden vuoden toivotuksin uutena puheenjohtajana 
Teidän Tuula Luiro