Kevätseminaarien historiaa


Teemaseminaareja on pidetty v.1996 lähtien.

Ensimmäisen teemaseminaarin aihe Torniossa v. 1996 oli kustannuspolitiikka. Aihetta valottivat toimitusjohtaja Kalevi Virtanen Kirjapaja Oy:stä, Kari Kemppainen Pohjois-Suomen lukukeskuksesta, kriitikko Olavi Jama ja kirjailija Hannu Niklander.

Vuonna 1997 Pellossa oli teemana eräkirjallisuus, Pentti H. Tikkasen kunniaksi. Seminaarissa alustivat Hannu Sarrala, Ulla Kuukasjärvi, Aini Tahvanainen, Heikki Okkonen ja Unto Ek. 

Vuonna 1998 Sallassa alustivat Faktasta fiktioksi kirjailijat Maarit Verronen ja Juhani Syrjä ja toimittaja Tapani Niemi.

Vuonna 1999 oli Ivalossa aiheena Luonto runoudessa, alustajina runoilijat Anne Hänninen, Aune Kuuva ja Vilho Vähäsarja.

Vuonna 2000 pidettiin Levillä, Kittilässä, seminaari Elämäkerrat ja muistelmat, alustajina kirjailijat Eira Mollberg ja Tuula Liina Varis ja toimittaja Veikko Erkkilä.

Vuonna 2001 Kemissä oli aiheena dekkarikirjallisuus, mukana kirjailijat Pertti Hémanus ja Tuula Sariola ja rikoskomissaari Kari Rötkönen Rovaniemeltä.

Vuonna 2002 oli Torniossa teemaseminaari Mistä runot syntyvät. Runoilijat olivat Jarkko Laine, Inger-Mari Aikio-Arianaick ja A.J.Niskanen.

Kevätseminaarin juliste 2001
Kevätseminaarin juliste 2002


Vuoden 2003 seminaari Kääntäjien päivä pidettiin Tiaisessa (Rovaniemen mlk) Korvalan Kestikievarissa mukana olivat kääntäjät Paula Korhonen Helsingistä ja Kaija Anttonen Kaamasesta.

Vuonna 2004 esiintyi Kemissä Oulun yliopiston professori Liisi Huhtala, joka esitteli tekeillä ollutta teosta Pohjois-Suomen kirjallisuus.


Vuonna 2005 Torniossa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Kari Levola ja kirjailija Mirjam Kälkäjä puhuivat aiheesta Todellinen ihminen kirjallisuuden käyttövoimana.

Kevätseminaarin juliste 2003
Kevätseminaarin juliste 2005

Vuonna 2006 Rovaniemellä Rovala-Opiston salissa historioitsija, kirjailija Maria Lähteenmäki luennoi historiallisesta kulttuurimatkasta Lapissa.

Vuoden 2007 keväällä maaherra Hannele Pokka kertoi kirjoistaan Rovaniemellä.

Kevätseminaarin juliste 2006
Kevätseminaarin juliste 2007

Vuonna 2008 keskusteltiin Kemissä metsästyksestä kirjallisuudessa. Aiheesta alusti kirjailija Jorma Koski.

Vuoden 2009 maaliskuussa kevätseminaarin korvasi Suomen Kirjailijaliiton ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteinen Kevätmatinea, jossa olivat haastateltavina kirjailijat Tuula-Liina Varis, Joni Pyysalo, Seppo Saraspää ja Heli Slunga

Kevätseminaarin juliste 2008
Kevätseminaarin juliste 2009