Haastateltavat kirjailijat

Tekijöiden päivillä kello 12.00-15.15 haastatellaan kirjailijoita. Haastateltaviksi ovat valikoituneet tänä vuonna Ossi Nyman, Ilkka Metsälä, Pekka Juntti, Akseli Heikkilä, Vilhelmiina Vilhunen, Irene Piippola ja kirjoittajaryhmä Rinki.

Lue alta kirjailijoiden esittelytekstit. 

Ossi Nyman, kuva: Heli Sorjonen

Ossi Nyman on syntynyt Rovaniemen maalaiskunnassa vuonna 1978 ja asuu tätä nykyä Helsingissä. Hän on toiminut täysipäiväisenä kirjailijana vuodesta 2018.

Esikoisromaani Röyhkeys ilmestyi vuonna 2017, toinen romaani Patriarkaatti vuonna 2019 ja Häpeärauha keväällä 2022.

Nyman kirjoittaa romaaneita, joiden päähenkilöt kaipaavat Rovaniemelle.

Vilhelmiina Vilhunen, Kuva: Kreatine Productions

Vilhelmiina Vilhunen (s. 1987) on syntynyt Ranualla ja asunut Rovaniemellä. Hän opiskelee kirjallisuudentutkimusta Helsingin yliopistossa ja työskentelee media-alalla. Kirjoittamisen opissa hän on ollut Turun avoimessa yliopistossa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Vilhunen oli yksi palkituista J. H. Erkon kirjoituskilpailussa 2017. Lähtölaulu (2021, ntamo) on hänen esikoisteoksensa. 

Ilkka Metsälä

Ilkka Metsälää saapuu Tekijöiden päivään 26.11. kertomaan vastikään ilmestyneestä jännitysromaanistaan Taakka.

Metsälä (s. 1975) on kodinkonemyyjä, lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä, joka hyppäsi aikuisten jännitysromaanien maailmaan esikoisdekkarillaan "Taakka". Hänen kotikaupunkinsa Rovaniemi toimii arktisena näyttämönä saunomista rakastavan Martti Mannerin tutkimuksille.

Akseli Heikkilä, Kuva: Iiro Rautiainen

Akseli Heikkilä (s. 1984) on työskennellyt muun muassa freelancer-toimittajana, käsikirjoittajana, musiikkipäällikkönä ja verkkotuottajana. Heikkilä on kotoisin Torniojokilaaksosta Kukkolan kylästä ja asuu nykyisin Helsingissä. Heikkilä on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hänen esikoisromaaninsa Veteen syntyneet (2019) oli Lappi-kirjallisuuspalkinnon ja Tiiliskivi-palkinnon ehdokkaana. Toinen romaani Hiljainen vieras julkaistiin tänä vuonna.

Pekka Juntti, Kuva: Antti J. Leinonen, Otava

Pekka Juntti (s. 1980) on Lapissa työskentelevä palkittu toimittaja ja suosittu kolumnisti. Hän asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Ruotsin Haaparannalla Tornionlaaksossa. Juntti oli yksi jättimenestykseen yltäneen, Tieto-Finlandian 2019 voittaneen Metsä meidän jälkeemme -kirjan kirjoittajista.

Hänen esikoisromaaninsa Villikoira vie pohjoisen unohtuneisiin kyliin, joissa ihmiset ja puut pitävät huolen toisistaan.

Irene Piippola, Kuva: Risto Laatu

Irene Piippola (s. 1955) on kotoisin Tornionjokivarresta, Pellosta. Hän on pitkänlinjan pohjoisen Suomen kirjallisuuskentän tuntija, kirjoittaja ja kääntäjä (saame, ruotsi). Piippolan esikoisrunoteos Pesemättömät julkaistiin tänä vuonna.

“Kirjastotyö Lappi- ja saamekirjallisuuden parissa Rovaniemellä on ohi, kirjoittaminen ja kääntäminen jatkuvat. Kirjoittamisessa tärkeää on virtaus ja paikka, jossa kohdata. Kyllä se kirjoittaminen jonkin poissaolosta syntyy. Eikä jokea voi ohittaa. 

Runon kirjottaminen on mulle hiasta askartelua, sanatyötä, oma murre sokerina pohjala." 

- Irene Piippola